Jouw one-stop IT shop: reparaties, producten, service op locatie en op afstand, wij ontzorgen je!

Laptop/PC aankoopgids najaar 2021

Wellicht ben je toe aan een nieuwe PC of laptop. Je weet misschien waar je je volgende computer voor gaat gebruiken, maar hebt geen idee wat termen zoals “i5”, “RAM” of “SSD” betekenen. In deze laptop/PC aankoopgids geven we je aanbevelingen en uitleg, zodat je weet waar je toekomstig apparaat aan moet voldoen.

Waar ga je je computer voor gebruiken?

Dagelijks gebruik

Als je behalve internetten, tekstverwerking, e-mailen en video’s kijken niet veel extras doet, dan kun je met een goedkopere laptop of PC prima uit de voeten. Dat betekent echter niet dat je zomaar elke bodemprijs computer kan aanschaffen. De goedkoopste laptops bevatten vaak weinig opslag en missen soms zelfs de functionaliteiten die je wenst.

Als vuistregel raden wij systemen aan met minstens een Core i3 of Ryzen 3 processor. Dit zijn de instap reeksen van Intel en AMD. Die zitten op ongeveer hetzelfde prestatieniveau. Met deze processors kun je jaren uit de voeten, mits je niet intensieve programma’s zoals videobewerkingssoftware of games uitvoert.

Voor werkgeheugen raden we tegenwoordig 8 GB (gigabyte) aan. Werkgeheugen kun je zien als korte termijngeheugen. Dit loopt vol naar mate meer programma’s uitgevoerd worden. Er zijn nog laptops en PC’s die met 4 GB aangeboden worden. Dit is niet aan te raden, tenzij je maar één programma tegelijk gebruikt. Uitbereiden is vaak wel mogelijk.

Hoeveel opslag je nodig hebt, hangt voornamelijk af van welke programma’s je wilt installeren. Of als je van plan bent veel documenten, foto’s, video’s of muziek op te slaan. Dit hangt dus heel veel af van je situatie. Voor basisgebruik raden wij minstens 250 GB aan. Veel PC’s en laptops worden geleverd met SSDs (solid state drives). Deze kosten over het algemeen meer dan een conventionele harde schijf, maar zorgen ervoor dat het apparaat veel vlotter opstart. Ook in algemeen gebruik is een SSD sneller. Een harde schijf is dan aantrekkelijk als je van plan bent veel bestanden of programma’s te bewaren.

Studeren

Als je aan een nieuwe studie gaat beginnen, is er meestal een specificatielijst beschikbaar voor je studie. Ons advies is om deze eisen mee te nemen in het onderzoek naar een nieuwe laptop, omdat de eisen vaak specifiek zijn voor je opleiding.

Foto- of videobewerking

Software voor het bewerken van foto’s en video’s is meestal intensiever om te draaien. Daarom raden wij minstens een Core i5 of Ryzen 5 processor aan. Voor videobewerking is het zelfs een goed idee om voor een Core i7 of Ryzen 7 te kiezen. In beide gevallen is het slim om minstens 16 GB aan werkgeheugen te hebben, zodat meerdere programma’s tegelijk uitgevoerd kunnen worden.

Voor videobewerking is een videokaart (Nvidia GeForce of AMD Radeon) ook geen overbodige luxe. Hierdoor kunnen video’s sneller verwerkt worden.

Gamen

Ook hier zijn de eisen specifiek aan welke games je wilt spelen en op welke beeldschermresolutie je speelt (Full HD, 1440p of 4K). In de meeste gevallen kun je prima overweg met een Core i5 of Ryzen 5 processor en minstens 8 GB werkgeheugen. Het verschil ligt meestal in de videokaart. We raden hiervoor recente kaarten uit de GeForce GTX- of RTX- en Radeon RX-reeksen aan.

Het is altijd een goed idee om naar de systeemeisen te kijken voor de games die je wil spelen.

Kom je er niet uit?

Extra hulp nodig bij het zoeken van een nieuwe PC? Wij helpen je! Neem contact met ons op of kom langs in de winkel. Wij geven je graag advies zodat je het apparaat vindt dat bij jou past.

Op its-amazing.nl kun je ons laptopaanbod rustig doorkijken.

Overig nieuws

3 December 2022

Leuke tech gadgets voor de feestdagen onder de 100 euro

De fijnste tijd van het jaar is om de hoek, maar het is ook de duurste tijd. Wil je toch leuke cadeaus geven die niet in de kast belanden? Wij

Stapel laptops
12 November 2022

Tweedehands: voor de kleine knip én voor het milieu!

Toe aan een andere laptop, PC, tablet of telefoon, maar zit het budget voor een nieuwe er niet in? Wij vinden dat tweedehands zeker de moeite waard is! In deze

16 July 2022

Digitaal voorbereid op vakantie: tips en trucs

Eindelijk! Weer op vakantie! Maar vergeet je niet iets voor vertrek? In deze blog loopt Alatas een paar punten door die vakantiegangers zeker niet mogen vergeten voordat ze op vakantie

18 December 2021

Zo richt je de ideale thuiswerkplek in

Al tijden geldt het advies om zo veel mogelijk vanuit thuis te werken. Maar hoe maak je thuis een fijne en productieve werkplek? Alatas geeft in dit blog een aantal

6 November 2021

Telefoonhoesjes: welke is het beste voor jou?

Telefoons worden steeds geavanceerder. De laatste paar jaar zijn ze steeds dunner geworden en gebruiken ze hoogwaardigere materialen, terwijl schermen nog steeds groter worden. Prettig om naar te kijken, maar

25 September 2021

Camerabewakingssystemen van Alatas

Wist je dat we naast computers, telefoons en TV we ons ook bezighouden met beveiligingscamera's? Wij kunnen helpen als je op zoek bent naar een camera-systeem voor thuis of kleine