Wellicht ben je toe aan een nieuwe PC of laptop. Je weet misschien waar je je volgende computer voor gaat gebruiken, maar hebt geen idee wat termen zoals “i5”, “RAM” of “SSD” betekenen. In deze laptop/PC aankoopgids geven we je aanbevelingen en uitleg, zodat je weet waar je toekomstig apparaat aan moet voldoen.
Waar ga je je computer voor gebruiken?
Dagelijks gebruik
Als je behalve internetten, tekstverwerking, e-mailen en video’s kijken niet veel extras doet, dan kun je met een goedkopere laptop of PC prima uit de voeten. Dat betekent echter niet dat je zomaar elke bodemprijs computer kan aanschaffen. De goedkoopste laptops bevatten vaak weinig opslag en missen soms zelfs de functionaliteiten die je wenst.
Als vuistregel raden wij systemen aan met minstens een Core i3 of Ryzen 3 processor. Dit zijn de instap reeksen van Intel en AMD. Die zitten op ongeveer hetzelfde prestatieniveau. Met deze processors kun je jaren uit de voeten, mits je niet intensieve programma’s zoals videobewerkingssoftware of games uitvoert.
Voor werkgeheugen raden we tegenwoordig 8 GB (gigabyte) aan. Werkgeheugen kun je zien als korte termijngeheugen. Dit loopt vol naar mate meer programma’s uitgevoerd worden. Er zijn nog laptops en PC’s die met 4 GB aangeboden worden. Dit is niet aan te raden, tenzij je maar één programma tegelijk gebruikt. Uitbereiden is vaak wel mogelijk.
Hoeveel opslag je nodig hebt, hangt voornamelijk af van welke programma’s je wilt installeren. Of als je van plan bent veel documenten, foto’s, video’s of muziek op te slaan. Dit hangt dus heel veel af van je situatie. Voor basisgebruik raden wij minstens 250 GB aan. Veel PC’s en laptops worden geleverd met SSDs (solid state drives). Deze kosten over het algemeen meer dan een conventionele harde schijf, maar zorgen ervoor dat het apparaat veel vlotter opstart. Ook in algemeen gebruik is een SSD sneller. Een harde schijf is dan aantrekkelijk als je van plan bent veel bestanden of programma’s te bewaren.
Studeren
Als je aan een nieuwe studie gaat beginnen, is er meestal een specificatielijst beschikbaar voor je studie. Ons advies is om deze eisen mee te nemen in het onderzoek naar een nieuwe laptop, omdat de eisen vaak specifiek zijn voor je opleiding.
Foto- of videobewerking
Software voor het bewerken van foto’s en video’s is meestal intensiever om te draaien. Daarom raden wij minstens een Core i5 of Ryzen 5 processor aan. Voor videobewerking is het zelfs een goed idee om voor een Core i7 of Ryzen 7 te kiezen. In beide gevallen is het slim om minstens 16 GB aan werkgeheugen te hebben, zodat meerdere programma’s tegelijk uitgevoerd kunnen worden.
Voor videobewerking is een videokaart (Nvidia GeForce of AMD Radeon) ook geen overbodige luxe. Hierdoor kunnen video’s sneller verwerkt worden.
Gamen
Ook hier zijn de eisen specifiek aan welke games je wilt spelen en op welke beeldschermresolutie je speelt (Full HD, 1440p of 4K). In de meeste gevallen kun je prima overweg met een Core i5 of Ryzen 5 processor en minstens 8 GB werkgeheugen. Het verschil ligt meestal in de videokaart. We raden hiervoor recente kaarten uit de GeForce GTX- of RTX- en Radeon RX-reeksen aan.
Het is altijd een goed idee om naar de systeemeisen te kijken voor de games die je wil spelen.