Telefoons worden steeds geavanceerder. De laatste paar jaar zijn ze steeds dunner geworden en gebruiken ze hoogwaardigere materialen, terwijl schermen nog steeds groter worden. Prettig om naar te kijken, maar niet bepaald handig in gebruik. Vaak is een telefoonhoesje de oplossing om weer grip op je toestel te krijgen. En het beschermt je apparaat ook.
In dit blog bekijken we de verschillende soorten hoesjes, en kijken we naar de sterke en zwakke punten van ieder.
Soft/hard cases en bumpers
Deze hoesjes zijn vaak het dunste. Ze bieden bescherming aan de achterkant en zijkanten.
Soft cases zijn het populairste. Zoals de naam suggereert, zijn deze van een zacht materiaal gemaakt, zoals siliconen of TPU (kunststof), en zijn ze flexibel. Het voordeel hiervan is, dat bij een val, het hoesje beter de schok absorbeert. Ook hebben ze in het algemeen betere grip. Het nadeel is dat ze over tijd minder goed hun vorm vasthouden, waardoor de pasvorm na een tijd niet meer zo goed is.
Hard cases zijn meestal gemaakt van een harder plastic, waardoor ze makkelijker hun vorm behouden en beter tegen krassen kunnen. Vaak zijn ze net iets dunner en lichter. Het nadeel is dat ze minder goed beschermen tegen een val. Ook werkt het hardere materiaal ‘isolerend’, waardoor de warmte van het toestel minder goed weg kan.
Bumpers zijn een combinatie van hard en soft cases. De buitenkant is meestal hard plastic, met wat zachtere materiaal aan de binnenkant, die functioneert als een soort van ‘kussen’. Hierdoor is de buitenkant beter beschermt tegen krassen, maar kan het hoesje ook een val goed absorberen. Deze hoesjes zijn meestal wel wat dikker en ietsje prijziger.
Flip cover of wallet case
Flip covers of wallet cases zijn hoesjes die naast de zijkanten en achterkant, ook de voorkant beschermen door middel van een klepje. Deze hoesjes bestaan vaak uit een soort van hard case met, in veel gevallen, een extra laag van textiel of (kunst)leer.
Een flip cover is meestal wat dunner, terwijl een wallet case (letterlijk: portemonnee hoesje) houders bevatten voor passen of papiergeld. Sommige hoesjes hebben ook een magneet, waarmee de flap aan de voorkant dichtblijft in je zak. De meeste telefoonfabrikanten brengen ook ‘view covers’ uit. Hierdoor kun je (een deel van) het scherm zien terwijl het hoesje dicht geklapt is.
Hoewel dit soort hoesjes de voorkant beschermt tegen krassen wanneer het toestel niet in gebruik is, geven ze vaak maar beperkte bescherming als de telefoon op de voorkant valt. Ook is het harde plastic aan de binnenkant vaak dunner dan bij een hard cover, waardoor het makkelijker breekt. En in de meeste gevallen zijn alleen de hoeken, zijranden en achterkant van de telefoon beschermd.
TIP: Tempered glass
De meeste hoesjes beschermen dus goed tegen een val op de achterkant of zijkanten. Maar de voorkant is door het scherm zeer kwetsbaar. En schermen zijn in veel gevallen niet goedkoop te vervangen.
Daarom raden we aan om, naast een hoesje, tempered glass aan te schaffen. Dit is een glasplaatje dat op je scherm geplakt wordt. Het beschermt tegen vallen én krassen. Plus, het kost veel minder dan een nieuw scherm.